Ayam Bakar Bumbu Lada Hitam
Ayam bakar yang ini kamu pasti suka , satu ayam dimakan beramai-ramai , sangat cocok buat satu keluarga apalagi disantap dengan nasi putih yang punel hangat….!
Bahan;
· 1 ekor ayam (1.5 kg atau 1.7 kg)
·
2
s/b madu Cosway
·
1
s/b air limau kasturi
·
2
s/b Delichef Salted Chicken Seasoning
· 1 labu bawang besar – belah 4 tapi tidak putus
·
2
kuntum bunga lawang
·
5
kuntum bunga cengkih ( bahan A )
·
2
biji buah pelaga
·
2
inci kulit kayu manis
·
5
biji kentang kecil – buang kulitnya
Cara mengolah:
1. Bersihkan dan tus sehingga ayam
kering.
2. Campur madu, air limau dan chicken seasoning.
3. Lumurkan ayam dengan bahan no2
dan perapkan selama 2 atau 3 jam.
4. Masukkan bahan [A] kedalam perut
ayam.
5. Masukkan juga bawang besar yang
telah dibelah tidak putus.
6. Susun ayam dan kentang dalam
loyang tahan panas.
7. Bakar dalam oven selama 1 jam 15
minit pada suhu 200 C.
8. Bila sudah masak 30 menit, balik
ayam dan bakar lagi sehingga masak
dan lembut.
9. Setelah masak, susun daun salad
dalam pinggan dan letakkan ayam diatasnya.
10. Sediakan sos lada hitam.
SOS LADA HITAM
·
Air
ayam dari ayam bakar tadi
·
2
s/b sos lada hitam
·
1
s/b tepung jagung
Bancuhkan 1 cawan air
CARA MASAK
Masak semua bahan dan tuangkan atas
ayam.
No comments:
Post a Comment