CARI MENU ATAU RESEP

Ayam Bakar Bumbu Lada Hitam

 Ayam Bakar Bumbu Lada Hitam

Ayam bakar yang ini kamu pasti suka , satu ayam dimakan beramai-ramai , sangat cocok buat satu keluarga apalagi disantap dengan nasi putih yang punel hangat….!

Bahan;

·         1 ekor ayam (1.5 kg atau 1.7 kg)

·         2 s/b madu Cosway

·         1 s/b air limau kasturi

·         2 s/b Delichef Salted Chicken Seasoning

·         1 labu bawang besar – belah 4 tapi tidak putus



·         2 kuntum bunga lawang

·         5 kuntum bunga cengkih  ( bahan A )

·         2 biji buah pelaga

·         2 inci kulit kayu manis

·         5 biji kentang kecil – buang kulitnya


Cara mengolah:

1. Bersihkan dan tus sehingga ayam kering.

2. Campur  madu, air limau dan chicken seasoning.

3. Lumurkan ayam dengan bahan no2 dan perapkan selama 2 atau 3 jam.

4. Masukkan bahan [A] kedalam perut ayam.

5. Masukkan juga bawang besar yang telah dibelah tidak putus.

6. Susun ayam dan kentang dalam loyang tahan panas.

7. Bakar dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 200 C.

8. Bila sudah masak 30 menit, balik ayam dan bakar lagi sehingga masak

dan lembut.

9. Setelah masak, susun daun salad dalam pinggan dan letakkan ayam diatasnya.

10. Sediakan sos lada hitam.


SOS LADA HITAM

·         Air ayam dari ayam bakar tadi

·         2 s/b sos lada hitam

·         1 s/b tepung jagung

Bancuhkan 1 cawan air


CARA MASAK

Masak semua bahan dan tuangkan atas ayam.

No comments:

Post a Comment